
BSO-bus veiligheidsplan
BSO-bus veiligheidsplan 2022:
Veilig gebruik van de BSO bus
De BSO-bus voldoet aan strenge veiligheidseisen. Er zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de brancheorganisaties over het veilig gebruik van de BSO-bus op de openbare weg. Deze afspraken gelden voor alle gebruikers van de BSO bus. Aan de ombouw-varianten zijn onder meer de volgende aanpassingen en verbeteringen verricht:
– Nieuw remsysteem
– Nieuw accusysteem
– Er is een veiligheidsstop toegevoegd (safetystop)
– Parkeerrem
– Kantelbeveiliging
– Heupgordels
– Bestuurderssteun
– Verplichte en vernieuwde instructie/rijtraining (e-learning & praktijk)
– Maximaal laadvermogen: er mogen maximaal 10 kinderen met een maximaal toegestaan gewicht per kind (45 kg) in de BSO bus. Het maximaal toegestane laadgewicht (bestuurder en passagiers) bedraagt 330 kg.
– Vooraf afgestemde veilige route van/naar kindercentrum/scholen
Waarom de BSO bus?
De BSO-bus heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere vervoersmiddelen als busjes, auto’s en/of bakfietsen. Het vervoer met de BSO-bus is veiliger en praktischer en bovendien duurzaam. Met de nieuwe BSO-bus kunnen we tot vlakbij of soms zelfs op het schoolplein komen. Dit is met een auto of busje niet mogelijk. Vaak is het zoeken naar een parkeerplek en heb je die eenmaal gevonden, dan moeten alle kinderen uit de bus meelopen naar het schoolplein. De BSO-bus is in zo’n geval handiger, sneller en overzichtelijker. In vergelijking met de bakfiets is de BSO-bus een stuk wendbaarder en stabieler. Daarnaast kunnen er meer kinderen in vervoerd worden, uiteraard met inachtneming van het maximaal toegestane laadgewicht. Ook zitten de kinderen door de regenkap droog en beschut bij slecht weer. Op BSO-bus dragen de medewerkers een felgekleurde jas waardoor zij extra goed zichtbaar zijn.
Gebruik van de BSO-bus door het KDV?
Het KDV maakt ook gebruik van de BSO-bus. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Riempjes moeten ten allen tijden vast. De voeten van de kinderen de grond/bodem van de BSO-bus kunnen aanraken, als dit niet kan moeten de kleine kinderen tussen de grote kinderen zitten.
Gecertificeerde Medewerkers
Alle medewerkers de de BSO-bus besturen zijn gecertificeerd en zijn in het bezit van een rijbewijs.
De volgende medewerkers van Kinderopvang Het Strand zijn gecertificeerd/hebben een rijbewijs:
Geja Haarman, Paul Snoeks, Jules Kelder, Charity Hilgen, Sander van Eijk, Bo Kelder, Netta van Looij, Rosli Schreurs, Martin van Looij, Karin Petschi, Jenny van Dam, Stefanie Wiersma, Linsey van der Spek, Koen van Looij en Marco Bruines.
Hoe gaat Het Strand met de veiligheid van de BSO-bus om?
– De BSO-bussen worden maandelijks gecheckt op bandenspanning. Deze worden de BSO-coördinator gecheckt.
– Alle routes zijn besproken met de (gecertificeerde) medewerkers en waar nodig zullen wij de routes aanpassen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.
– De veilige routes en de alternatieve routes zijn op papier te vinden in de kluis van de speeltuin-BSO en/of in de dropbox op de computer.
– Wij hebben jaarlijks een vergadering met als onderwerp de BSO-bus hierin worden de veilige routes besproken en het onderhoud van de BSO-bus.
– Via de flessenpost/website informeren wij de ouders over het veilig gebruik van de BSO-bus,
– Jaarlijks evalueren en stellen wij de veilige routes vast met de oudercommissie.
– Er is een volledig serviceabonnement afgesloten met de leverancier, problemen kunnen zij dezelfde dag oplossen.
– De BSO-bussen staan droog en veilig in een garage nabij de speeltuin.
– Het opladen van de BSO-bussen gebeurt in de buitenlucht.
Welke routes rijden de BSO-bussen?
De BSO-bussen nemen altijd de veiligste routes deze routes zijn vastgelegd. Deze routes kunnen de medewerkers voor vertrek inzien. De routes zijn altijd via 30km wegen. Als dit niet kan zal dit vastgelegd moeten worden;
Verkeerspunten m.b.t. veiligheid:
– Kruising schipholweg richting de wildenhorst. (Zie plattegrond, route)