
Vaccinatie
Op grond van de huidige wetgeving kan vaccineren (inenten) niet worden verplicht. Kinderen mogen om deze reden zeer waarschijnlijk niet worden geweigerd op de kinderopvang. Een speciale ‘Commissie vaccinatie en kinderopvang’ heeft staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geadviseerd over dit vraagstuk. De commissie bestond uit zeven experts, waaronder BOinK voorzitter Gjalt Jellesma.
De commissie adviseert: De overheid moet ouders duidelijker informeren dat we met ons allen verantwoordelijk zijn voor de (minimale) vaccinatiegraad. De commissie adviseert daarnaast om een ondergrens vast te stellen voor de landelijke vaccinatiegraad. Als de vaccinatiegraad verder daalt en deze ondergrens wordt bereikt, moet deelname aan het rijksvaccinatieprogramma verplicht worden gesteld voor de kinderopvang.
Kinderen die worden ingeënt worden vanaf 6-9 weken beschermt tegen DKTP, Hib en HepB en hebben na 2 inentingen (dus na 3 maanden) al voldoende bescherming. Rond de leeftijd van 14 maanden krijgen kinderen de BMR-vaccinatie (Bof, Mazelen, Rode Hond). Tot de leeftijd van 4-6 maanden zijn kinderen nog tegen BMR beschermd door antistoffen die zij van hun moeder meekrijgen.
Niet ingeënte kinderen kunnen dus een risico vormen voor baby’s tussen de 4 tot 14 maanden. Bof, mazelen of rode hond zou door een niet ingeënt kind overgedragen kunnen worden. Het kan ook zo zijn dat een kind tot 14 maanden bv mazelen oploopt in de bus, supermarkt of voetbalclub en dit naar het kinderdagverblijf brengt.
Echter de kans dat een kindje dat niet is gevaccineerd of dat een baby tot 14 maanden de bof, mazelen of rode hond oploopt en overbrengt op een andere baby is klein. De kans is niet nul, maar bof, mazelen en rode hond komen in Nederland nog weinig voor door de hoge vaccinatiegraad. Zeker in deze regio is het heel onwaarschijnlijk.
Ons beleid:
We vragen bij de intake of kinderen het Rijksvaccinatieprogramma volgen en noteren dit op het kindgegevensformulier. Als ouders vragen of er kinderen zijn die niet worden gevaccineerd geven we de vaccinatiegraad per locatie.
Momenteel is er geen juridische basis om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren op kinderdagverblijven. Dit zou in strijd zijn met de wet op discriminatie. Kinderdagverblijven zijn niet verplicht om te vragen aan ouders of kinderen het Rijksvaccinatieprogramma volgen en ouders zijn niet verplicht om dit aan ons te melden. Tevens is er geen meldplicht richting andere ouders m.b.t. niet gevaccineerde kinderen.
De meerderheid van de Tweede Kamer is voor een meldplicht, maar over de invulling van de meldplicht zijn ze het nog niet eens.
Als er een meldplicht komt betekent dit duidelijkheid voor ouders en organisaties.