
Grote risico’s KDV
- Bouwkundige maatregelen
- Afspraken over fysieke veiligheid
- Gezondheid en ziektebeleid
- Voedingsbeleid
Bouwkundige maatregelen
Er zijn bouwkundige maatregelen genomen om het pand veilig te maken. Alle maatregelen kunt u hier downloaden.
Brandveiligheid:
Het gebouw aan de Burgemeester Amersfoordtlaan is volledig gedetecteerd door middel van brandmeldinstallatie. Deze installatie bestaat uit een aantal handmelders en rookmelders welke een ontruimingsalarm (slow whoop) in werking stelt. Er zijn blusmiddelen voorhanden. Er is een rookvrije vluchtweg gecreëerd. Medewerkers en kinderen verlaten het gebouw conform het ontruimingsplan. De automatische doormelding waarschuwt de hulpdiensten.
Afspraken over fysieke veiligheid
De afspraken zijn geschreven voor de medewerkers. Zij zien er op toe dat de kinderen op de hoogte zijn van de afspraken en zich ook aan de afspraken houden. Jaarlijks in september nemen we met de kinderen de afspraken door. De afspraken kunt u hier downloaden.
Gezondheid en ziektebeleid
Bij een ziek kind op Het Strand handelen we als volgt:
Als uw kind ziek is, wilt u dit dan telefonisch of in Bitcare melden? Zo zijn wij op de hoogte van de ziekte van uw kind en kunnen mogelijk verdere maatregelen nemen richting GGD en zonodig andere ouders informeren.
Wat is ziek?
Als een kind op Het Strand aanwezig is en zich duidelijk niet lekker voelt nemen we contact op met de ouders. Ziekte is een rekbaar begrip, twee aspecten zijn bij de beslissing bepalend:
- Het welbevinden van het zieke kind: bij koorts, overgeven of pijn is het duidelijk dat een kind zich niet prettig voelt in een groep. Het heeft behoefte aan rust, verzorging en extra aandacht en kan dan het beste in een huiselijke omgeving worden opgevangen (thuis). Er wordt contact opgenomen met de ouders. Bij twijfelgevallen is observatie van het kind van belang en naar aanleiding daarvan wordt eventueel ook contact opgenomen met de ouders.
- Gezondheid van andere kinderen: Bij enkele besmettelijke ziekten- die ernstig kunnen verlopen- mag het zieke kind niet naar Het Strand komen, omdat dat het risico voor de andere kinderen en beroepskrachten om ook besmet te worden te groot is. Het tijdelijk niet toelaten van zieke kinderen (wering) is alleen zinvol als besmetting van de andere kinderen nog niet heeft plaatsgevonden en niet op een andere manier te voorkomen is. Het weren van kinderen gebeurt in overleg met de GGD.
Als er meerdere kinderen zijn met dezelfde klachten worden ouders mondeling en/of per mail geïnformeerd over de situatie op de groep. Ook hangen we een aankondiging op de groepsdeur. “Let op er heerst….”
Wij horen graag van ouders terug als hun kind (ook al zijn ze vrij) dezelfde verschijnselen heeft. Wij maken hierover een notitie in Bitcare, zodat we overzicht hebben van het verloop van de ziekte en het aantal ziekte gevallen.
Paracetamol/zetpil:
Het is voor de pedagogisch medewerkers van belang om ervan op de hoogte te zijn als de ouder het kind een paracetamol of zetpil heeft gegeven de avond of de nacht voor het bezoek aan Het Strand. Paracetamol werkt koortsverlagend, terwijl er altijd een oorzaak is voor koorts. Het risico bestaat dat door toediening van paracetamol de mogelijke ernst van een ziekte bij een kind onvoldoende snel wordt herkend. Tevens kan na een paar uur, als de zetpil/paracetamol is uitgewerkt de koorts omhoog schieten en kan gevaar van een koortsstuip ontstaan. We willen benadrukken dat het niet wenselijk is om het kind een zetpil/paracetamol toe te dienen als het kind naar de opvang komt.
Afspraken omtrent ziekte en medicijnen
Als een kind een ziekte of allergie heeft of bepaalde medicijnen gebruikt wordt dit genoteerd in de Bitcare. De afspraken omtrent allergie of medicijnen kunt u hier downloaden.
Maatregelen hygiënisch werken volgens richtlijnen RIVM
Op de groep gebruiken we de KIDDI –app (infectieziekten)
Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door verschillende soorten bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Infectieziekten verspreiden zich op de volgende manieren:
- via de handen
- via lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, braaksel, ontlasting, enzovoorts)
- via de lucht (via druppels door hoesten, huidschilfers of stof)
- via voorwerpen (speelgoed)
- via voedsel en water
- via dieren (huisdieren en insecten).
U kunt de maatregelen hygiënisch werken hier downloaden.
Binnenklimaat
Slechte luchtkwaliteit kan verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren heeft Het Strand een CO2-meter die gekoppeld is aan de automatische ventilatie. Wanneer de CO2 waarde te hoog is zal de ventilatie meer lucht invoeren. In de kleine slaapkamer, zowel boven als beneden, staat een losse CO2-meter. De ramen van de slaapkamers worden ’s morgens vroeg opengezet. Wanneer de kinderen gaan slapen wordt de waarde van de CO2 meter genoteerd op een lijst. Wanneer de kinderen weer uit bed gaan wordt de waarde weer genoteerd. Bij een te hoge waarde zal de deur op een kier gezet worden om meer frisse lucht toe te laten. Omdat het door deze maatregelen fris kan zijn in de slaapkamers, liggen er schapenvachten op de matrasjes.
Voedingsbeleid
Het proces van voeding verzorging, dat loopt van inkoop tot consumptie, brengt risico’s met zich mee. Om de risico’s te vermijden of verminderen volgen we op Het Strand de hygiënecode voor kleine instellingen. Er zijn richtlijnen voor het bestellen, klaarmaken, bewaren en afvoeren van voeding. U kunt de maatregelen omtrent voedingsbeleid hier downloaden.