Pedagogisch beleidsplan en werkplan Sport-BSO Jamaica
Het pedagogisch beleidsplan van Het Strand is geschreven voor de voorschoolse opvang, de speeltuin BSO en de Sport BSO. Het beleidsplan is op de website geplaatst en inzichtelijk voor beroepskrachten, beroepskrachten in opleiding, stagiaires, vrijwilligers en ouders.
Het pedagogisch beleidsplan van kinderverblijf Het Strand is gebaseerd op de vier pedagogische basisdoelen die zijn opgesteld door M. Riksen-Walraven. Dit zijn vier basisdoelen die zowel op de opvoeding thuis als de opvoeding van kinderen in een kinderopvang van toepassing zijn.
De basisdoelen zijn:
- Emotionele veiligheid
- Gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competenties
- Gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competenties
- Het eigen maken van normen en waarden
In hoeverre de pedagogische doelen op Het Strand worden bereikt, hangt voor een groot deel af van de manier waarop pedagogisch medewerkers van Het Strand communiceren met kinderen. Om goede interactie tussen de medewerkers en kinderen te bewerkstelligen zijn er vaardigheden nodig.
We onderscheiden de zes interactievaardigheden:
- Sensitieve responsiviteit
- Respect voor autonomie
- Structureren en leiding geven
- Praten en uitleggen
- Ontwikkeling stimuleren
- Begeleiden van onderlinge interacties
Hoe beter de interactie tussen medewerkers en kinderen, hoe prettiger de kinderen zich voelen en als ze zich prettig voelen kunnen ze zich beter ontwikkelen. Het Strand wil de goede interactie laten bijdragen aan het bereiken van de vier opvoedingsdoelen.
Emotionele veiligheid
In een kinderverblijf gaat het niet alleen om de structurele veiligheid van de kinderen, even zo belangrijk is de emotionele veiligheid die de opvang moet bieden. Het gaat er om dat de kinderen zich hier prettig voelen en zichzelf durven te zijn. Het bieden van emotionele veiligheid wordt als de belangrijkste van de vier opvoedingsdoelen gezien. Wanneer een kind zich niet thuis voelt in de basisgroep zal het zich niet of zeer moeilijk verder ontwikkelen op gebied van persoonlijke- en sociale competenties. De emotionele veiligheid wordt geboden door herkenbaarheid in ruimte, pedagogisch medewerkers, kinderen en invulling van de dag, maar ook de manier van benaderen naar het kind en het hebben van goed contact met de ouders spelen een rol.
Wat de groepsruimte betreft leren de kinderen de ruimte van hun basisgroep goed kennen. De meeste kinderen van Kreta stromen door naar de BSO. Op deze manier komen de kinderen elkaar weer tegen. Het kan zelfs zo zijn dat ouders van vriendjes met elkaar overleggen naar welke BSO locatie zij gaan. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld 1 dag naar de sport BSO te gaan en 1 dag naar de speeltuin BSO.
Het team van Het Strand bestaat uit een manager, pedagogisch coach, een groep vaste pedagogisch medewerkers, en stagiaires.De wijze waarop de stagiaires worden begeleid en welke taken zij mogen uitvoeren staat beschreven in ons BPV-plan. (zie downloads) De medewerkers staan op een vaste groep. Kinderen zien dus steeds dezelfde mensen. Kinderen kunnen zich hierdoor snel hechten. Daarnaast is de eenheid van de opvang van belang voor de emotionele veiligheid. De medewerkers die op de sport BSO werken, kennen de kinderen en de kinderen kennen de medewerkers. Kinderen komen ook op vaste dagen en kennen elkaar. Er ontstaan vriendschappen.
Wanneer er een kind buiten de groep valt, wordt samen met kind gekeken wat hij/zij wil en wat er gedaan kan worden. Individuele aandacht geven aan een kind is zeer belangrijk om een kind zich thuis te laten voelen op de opvang. Het kind moet zich gezien en begrepen voelen. Het is dus van belang dat de pedagogisch medewerkers de gevoelens van het kind herkennen en dit aan hem of haar laat blijken. De pedagogisch medewerkers tonen affectie door lief te zijn, te troosten en te knuffelen wanneer een kind daar behoefte aan heeft. Het kind moet de ruimte hebben om emoties op een eigen manier te uiten. Zo is ook boosheid van een kind toegestaan maar mag het natuurlijk niet ten koste gaan van het welbevinden van andere kinderen. Soms kan een kind last hebben van extreme huilbuien, ook in dit geval is het van belang dat de pedagogisch medewerker met geduld en liefde het kind probeert tot rust te laten komen.
Aan het begin van de dag wordt er altijd aan de kinderen (of de ouders) gevraagd hoe het met hen (of het kind) is. Kinderen van de Sport BSO wordt gevraagd naar de dag op school en kunnen als zij dat willen hun verhaal kwijt aan de pedagogisch medewerker.
Naast gevoelens herkennen en erkennen bij kinderen is ook het respect voor verschillen tussen kinderen een punt dat niet vergeten mag worden.
Ieder kind is anders en heeft een eigen persoonlijkheid. Door ook de rustige kinderen die wat minder opvallen persoonlijke aandacht te geven, door bij hen te zitten of met hen te praten, hebben ook zij het idee gezien te worden binnen de opvang. Gericht vragen wat de kinderen willen doen, bevorderd de eigen inbreng van kinderen en geeft de kinderen aan dat ook hun mening telt binnen de groep.
Op kinderverblijf Het Strand wordt structuur in de dag aangebracht, zo krijgen de kinderen inzicht in wat er nog komen gaat de rest van de dag. Bij afwijking van het vaste ritme is het van belang om dit ook te verwoorden naar de kinderen. Zo weten de kinderen waarom er wordt afgeweken van het vaste programma. Naast de dagindeling is ook het aangeven van grenzen van belang. Kinderen ontdekken veel in de leeftijd van nul tot twaalf jaar, waarbij niet alles toegestaan kan worden. Uitproberen waar de grenzen liggen is vanzelfsprekend bij kinderen. Er zijn bepaalde regels nodig waar de kinderen zich aan moeten houden om een gevoel van veiligheid en rust te bieden in de groep. Wij spreken de kinderen op ooghoogte aan en schreeuwen niet naar de kinderen. Op deze manier worden de kinderen het meest bereikt. De kinderen voelen zich minder aangevallen en overvallen, waardoor je hen beter kunt aangeven waarom iets niet kan of mag.
Positief leiding geven bevorderd een goede sfeer in de groep. Het belangrijkste bij dit punt is dat er niet alleen gericht wordt op dingen die negatief zijn, maar vooral stimulerende en positieve dingen worden gezegd tegen de kinderen. Het prijzen en belonen van goed gedrag, maar ook van te voren aangeven wat er van de kinderen verwacht wordt, werkt beter dan op een negatieve manier op de kinderen reageren en hen te corrigeren. Daarnaast is het voorkomen van negatief gedrag soms ook mogelijk door aan de kinderen waarbij het fout dreigt te gaan extra ondersteuning te bieden en het gedrag positief om te buigen naar positief en gewenst gedrag.
Behalve het contact met de kinderen is er ook nog het contact met ouders dat een rol speelt in de emotionele veiligheid. Het gevoel dat ouders hebben bij een opvang werkt door op die van het kind. Zo voelen kinderen het soms als een ouder moeite heeft om hem/haar achter te laten op de opvang. Voor een kind is het dus fijn als de ouders volledig achter het team en de opvang staan. De opvoeding thuis is belangrijk om het gedrag van het kind te begrijpen en verschillen in leefpatroon te overbruggen. Er zullen thuis andere regels en dagritmes zijn dan in de opvang, wanneer de pedagogisch medewerkers hiervan op de hoogte zijn kunnen zij hier op inspringen en het kind zo goed mogelijk daarmee begeleiden.
Het ontwikkelen van persoonlijke competenties:
De persoonlijke ontwikkeling van het kind in de leeftijd van 4 tot 12 jaar is anders dan die van een kind in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het kind zal meer zijn fijne motoriek ontwikkelen en vooral zijn persoonlijke vaardigheden in de zin van zelfstandigheid, weerbaarheid, veerkracht en zelfvertrouwen verder gaan ontwikkelingen.
Buiten de ontwikkeling op sportgebied is het belangrijk dat zij leren voor zichzelf op te komen binnen de groep. De pedagogisch medewerkers staan altijd klaar voor de kinderen om hen te helpen en te steunen, maar toch zal er vaak gestuurd worden naar het bedenken van eigen oplossingen door de kinderen. Ook zal er door de pedagogisch medewerkers gelet worden op eventuele machtsverhoudingen, deze dienen voorkomen te worden. Ieder kind in de groep is gelijk en behoort gelijk behandeld te worden.
Wanneer de kinderen op de Sport BSO komen, zijn zij de hele dag al op school geweest (tenzij het vakantie is). Op de Sport BSO worden elke dag sport of spel activiteiten aangeboden, alle kinderen doen er aan mee.
De pedagogisch medewerker staat open voor de kinderen en geeft ze de ruimte. Als er een thema is, worden er activiteiten aangeboden, kinderen kunnen dan alsnog hun eigen invulling er aangeven of hun eigen ideeën opperen.
Verder is er ruimte voor de eigenheid van het kind.
Het ontwikkelen van sociale competenties:
De kinderen van de Sport BSO leren op school ook al hoe zij met elkaar om moeten gaan. De kinderen gaan in hun vrije tijd naar de Sport BSO. Na het sporten mogen zij zelf kiezen met wie, waar en waarmee ze spelen. Met elkaar is er ruimte tot het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
Het vormen van een groep en een groepsgevoel is van belang om alle kinderen zich thuis te laten voelen. Het eten en drinken wordt dan ook veelal met zijn allen gedaan. De pedagogisch medewerker let op machtsverhoudingen en/of het buitensluiten van kinderen. Als er kinderen worden buitengesloten, kan dit liggen aan de sociale vaardigheden van het kind. Het is dan de taak van de pedagogisch medewerker om het kind hierin dan zo goed mogelijk te steunen en te laten inzien wat een betere manier is om in contact te komen met de andere kinderen. Verder zullen onderlinge problemen en onzekerheden waardoor het buitensluiten van bepaalde kinderen veroorzaakt wordt, besproken worden met de kinderen.
Bij oudere kinderen is de rol van de pedagogisch medewerker vooral het begeleiden van de sociale contacten op afstand. De kinderen kunnen de meeste problemen vaak al zelfstandig oplossen of met een klein beetje hulp.
Het eigen maken van normen en waarden:
Iedere cultuur kent verschillende normen en waarden. Sommige waarden en bijbehorende normen zullen altijd gelden. Eén daarvan is dat je respect moet hebben voor de ander en deze dus geen pijn mag doen. Andere normen en waarden verschillen per gezin en omgeving. Het is voor de kinderen belangrijk dat zij weten welke normen en waarden er gelden binnen de opvang. Voor de jongste kinderen op de Sport BSO is het soms nog ontdekken hoe deze normen en waarden luiden. Zij zullen hier soms nog in begeleid moeten worden om inzicht te krijgen waarom sommige dingen wel of niet worden geaccepteerd in de groep.
De belangrijkste normen en waarden die worden aangehouden zijn vriendelijk zijn voor elkaar en eenvoudige omgangsvormen zoals dank je wel en alsjeblieft zeggen. Het hebben van respect voor elkaar, voor materiaal en voor de natuur is ook een punt waar nog volop aandacht wordt besteed binnen de opvang.
Wij hebben een (anti) pestbeleid opgesteld.
Sport BSO, werkplan:
Op de Sport BSO staat de sport centraal. We bieden daarom deze BSO alleen aan, aan kinderen die zin hebben om te sporten. Afhankelijk van de leeftijd/ontwikkeling van de groep kinderen en de activiteit zal er in 1 of 2 groepen een sport of spel activiteit aangeboden worden. Op de sport BSO kunnen maximaal 22 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 geplaatst worden. De Sport BSO is op maandag, dinsdag en donderdag geopend tijdens schoolweken. (14.15 uur tot 18.00 uur) In de schoolvakanties (7.30- 18.00 uur) voegen we de speeltuin en sport-BSO samen. Opvang locatie is de speeltuin. De Sport-BSO wordt ook wel gebruikt voor sport activiteiten, als onderdeel van het activiteiten programma.
Kinderen op de Sport BSO:
- vinden het leuk om na school te sporten
- willen verschillende sporten uitproberen
- willen nieuwe technieken en vaardigheden leren
- willen samen spelen
- houden van competitie
- zijn graag buiten
Een voorwaarde is dat zij geen andere (sport) verplichtingen hebben op de Sport BSO middag.
Start sport BSO:
De kinderen zullen de eerste week uitleg krijgen over hoe de Sport BSO werkt. Hierin zullen wij open staan voor vragen en zoveel mogelijk uitleggen.
Bij start van een nieuw schooljaar, zullen wij een voorstel rondje doen in een spelvariant. Dit zullen wij ook doen als er een nieuw kind op de Sport BSO start.
Het Blok:
Gedurende een periode van 3 weken wordt er een specifieke sport of spel activiteit aangeboden op de dag dat het kind naar de opvang gaat. De activiteit duurt ongeveer 60 min. Met als afsluiting in de 4eweek van het blok, vrij spelen en een diploma in de vorm van een observatie formulier.
Programma Jamaica tijdens schoolweken
14:15 tot 15.00 uur de schoolkinderen worden opgehaald van verschillende scholen.
15:15 uur rauwkost/ groente/ fruit/ cracker eten
vrijspel
16.00 uur start sport activiteit
17:00 uur rauwkost/ groente/ fruit eten
vrij spel
18:00 uur Het Strand gaat sluiten
Voor de activiteit:
Op de sport BSO komen de kinderen lopend vanuit school. Zij gaan zich eerst omkleden met sportkleding van Het Strand en mogen even vrij spelen als zij zijn omgekleed. Vervolgens gaan zij aan tafel eten/drinken en worden de sport of spel activiteiten besproken. Daarna start de activiteit.
Verloop van de activiteit:
Alle kinderen gaan mee naar het sportveld. De kinderen worden gemotiveerd om in ieder geval even mee te doen met de activiteit. Starten met een warming up in de vorm van een spel. Er vindt een specifieke sport of onderdeel van een sport plaats. Na de sportactiviteit vindt er een cooling down plaats. De gehele sport of spel activiteit duurt ongeveer 60 min.
Na de activiteit:
Na de georganiseerde sport of spel activiteit zal er een drink/eet moment zijn en vervolgens mag het kind kiezen wat het gaat doen. Ook is het mogelijk om nog buiten te blijven spelen of sporten, maar het kind kan er ook voor kiezen om even binnen te spelen. Binnen zijn verschillende hoeken om te spelen. De kinderen kunnen bouwen, tekenen, lezen en een spelletje doen. Er staat een tafelvoetbalspel, basketbal spel en sjoelbak.
Er wordt in blokken van 3 weken gewerkt aan een sport. In de 3e week ontvangt het kind een sportcertificaat, waarin staat vermeld dat het kind heeft meegedaan aan de sport en wat het heeft geleerd/ geoefend.
De 4eweek, participatie:
De 4eweek van het blok. In deze week mogen de kinderen participeren bij het uitvoeren van de activiteit die ze geleerd hebben of eventueel vrij spelen. Dit wordt uiteraard begeleid door de begeleiders. Vervolgens word er door de kinderen/begeleiders nagedacht over het volgende blok qua spel of sportactiviteiten.
Observatie:
De begeleiders houden de kinderen goed in de gaten bij hun niveau/ontwikkeling en welbevinden. Bij elk kind wordt dan ook een mentor gekoppeld, deze observeert de niveau/ontwikkeling en welbevinden van het kind. Hierbij gebruiken wij een diploma in de vorm van een observatieformulier. Dit wordt door de mentor van het kind meegegeven aan de ouders zodat hier thuis naar gekeken kan worden. Indien hier vragen over zijn kan de ouder terecht bij de mentor van het kind. Op deze manier houden wij de niveau/ontwikkeling/welbevinden van het kind bij. Zo kunnen wij ook bijzonderheden constateren en bespreken met de ouders. Indien nodig kunnen wij ouders ook doorverwijzen naar de aangesloten instanties van Het Strand ter ondersteuning.
De Sport kantine:
Omdat de ruimte een kantine is zijn de materialen van Het Strand opgeruimd in afgesloten kasten die alleen open gaan als de Sport BSO er is.
De kantine is op de Sport BSO momenten gesloten voor andere bezoekers van de sportclub.
Bij slecht weer:
Ook kunnen er binnen activiteiten worden gedaan zoals pingpongen, sjoelen, tafelvoetbal, basketbal (tafel model) etc. In de kantine van de sportclub zijn er ook diverse faciliteiten om bezig te zijn met natuur, kunst en techniek.
Afwijken van de activiteit:
Kinderen hebben inbreng in de activiteiten die ondernomen worden. Het kan zijn dat de pedagogisch medewerkers in sommige gevallen hun plan moeten bijstellen als de kinderen bijvoorbeeld een ander idee hebben. De pedagogisch medewerker staat open voor de kinderen en geeft ze de ruimte.
Sporten bij een andere sportvereniging
De Sport BSO gaat in enkele gevallen ook sporten bij andere sportlocaties in het dorp. Als er sporten op het programma staan die geschikt zijn om in de gymzaal uit te oefenen, maakt de sport BSO gebruik van de gymzaal van de Oranje Nassau school. Er kan ook bv een box clinic gegeven worden in de box school. De medewerkers zijn altijd bij de activiteit aanwezig(en doen mee), ook al wordt de clinic door een trainer verzorgd.
Sportkleding:
Sportkleding krijgende kinderen van Het Strand. De sportkleding wordt ook gewassen door Het Strand. Ouders/ Kinderen dienen wel zelf zorg te dragen voor de aanwezigheid van passende sportschoenen. De oranje sportkleding is opvallend van kleur. Zowel de medewerkers als de kinderen zijn goed zichtbaar. In het geval dat de training voor andere kinderen al is begonnen, zijn de kinderen van Het Strand en de andere kinderen goed te onderscheiden. Ook in de sportvrije week dragen de kinderen, in ieder geval, bij het buitenspelen de oranje kleding.
3 uurs regeling
Tijdens schoolweken wordt op de BSO voldaan aan de BKR norm tijdens de gehele opvang periode. De medewerkers zijn ingezet vanaf ophaaltijd van school tot sluitingstijd van de BSO.
Tijdens de vakantie weken start er 1 medewerker om 7.30u. Uit Bitcare registraties is gebleken dat er maar weinig kinderen voor half 9 gebracht worden en de BKR van 1 op 10 niet overschreden wordt. Tijdens de pauze momenten van een half uur wordt de BKR overschreden. De medewerkers, werken met twee mensen op de groep, houden om de beurt pauze, zodat altijd de helft van het verplichte aantal beroepskrachten nog op de groep staan. Het pauze moment vindt plaats na de lunch. Voor de kinderen wordt er een rustmomentje ingelast met een boekje, een filmpje of even tekenen aan tafel. Om 17u kan het zijn dat de BKR overschreden wordt. Er zijn dan wel al kinderen opgehaald. Over het algemeen zijn de kinderen vrij aan het spelen. De activiteit is afgerond zodat de medewerker er voor de kinderen kan zijn. Dit samen vormt niet meer 3 uur.
Voor de sportclubjes brengservice tijdens schoolweken wordt maximaal een halfuur afgeweken van de BKR.
Voedingsbeleid Het Strand Sport BSO
HACCP
Het proces van voeding verzorging, dat loopt van inkoop tot consumptie, brengt risico’s met zich mee. Om de risico’s te vermijden of verminderen volgen we op Het Strand de hygiënecode voor kleine instellingen.
Bestellen
- Voeding wordt voornamelijk bij Picnic en Albert besteld. Zowel Picnic als Albert vervoert de boodschappen op verschillende temperaturen in de bestelwagens. De diepvries artikelen worden vervoerd in een isolatie box. In deze box zit zogenaamd droogijs. Diepvries artikelen komen altijd diepgevroren aan.
- Brood halen we bij de warme bakker.
Voeding
Voorbereiding:
- De kinderen wassen hun handen met water en zeep voor het eten en na toiletbezoek.
- Pedagogische medewerkers wassen hun handen met water en zeep voor het eten en voor het bereiden van voeding, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek.
- Ingevroren producten ontdooien we afgedekt in de koelkast of in de magnetron op ontdooistand.
- We zorgen ervoor dat het aanrecht, keukengerei en snijplanken schoon zijn.
- Groente en fruit wassen we om stof en vuil te verwijderen.
Klaarmaken:
- We houden rauwe producten gescheiden van bereid eten.
- Warm eten verhitten we goed, vooral vlees, kip, eieren en vis.
- We verwerken geen rauwe eieren in gerechten die niet verhit worden.
- Restjes verhitten we door en door.
- Het eten scheppen we enkele keren om tijdens opwarmen in de magnetron.
Bewaren:
- We maken gebruik van permanent markers om de datum waarop het product geopend is te vermelden. Verpakkingen sluiten we direct na gebruik. We gebruiken afsluitbare bakjes om eten te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en schadelijke stoffen.
- Bederfelijke producten, zoals vleeswaren, leggen we direct na gebruik weer in de koelkast (4 ˚C). We gooien deze producten weg als de ‘te gebruiken tot’-datum is verlopen.
- Restjes verdelen we in kleinere porties, laten we afkoelen en zetten we binnen 2 uur in de koelkast. We bewaren restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Kannen water met fruit bewaren we afgedekt in de koelkast.
- Staat op een product ‘Gekoeld bewaren’ dan hoort het in de koelkast. Producten met het bewaaradvies ‘koel bewaren’ bewaren we in een donkere ruimte bij een temperatuur van 12 tot 15˚C.
- Producten die de ‘ten minste houdbaar tot’-datum hebben overschreden, gebruiken we alleen als de verpakking onbeschadigd is en/of de aanblik, de geur en de smaak van het product goed zijn.
Afvoeren afval
We scheiden afval in papier, plastic flesjes, glas en rest afval.
Voor het gebouw staat een container voor rest afval. In de ruimte is een inzamelpunt voor plastic flesjes.
Vaste en rustige eetmomenten
Wij hanteren vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen rust op. We eten aan tafel. Dit zorgt voor duidelijke eetmomenten. We nemen een half uur de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld aan tafel. Zij eten samen met de kinderen, ze begeleiden de kinderen bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie. Onze pedagogisch medewerkers bepalen wanneerhet kind eet, het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbod wathet eet en hoeveelhet daarvan eet. Wij dringen geen eten op.
Allergieën of andere individuele afspraken
Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.
Voedingsaanbod
Voor kinderen is het uitgangspunt dat er voornamelijk Schijf van Vijf producten worden aangeboden zodat er een gezond en gevarieerd aanbod is. Alleen voor op brood (zoet beleg) en om 17.00 uur bieden we producten buiten de Schijf van Vijf aan.
Tijdens feestdagen of schoolvakanties kunnen we van dit voedingsaanbod afwijken.
Wij hanteren onderstaande algemene uitgangspunten:
Wij geven water:
- Wij geven de kinderen water (met soms een schijfje sinaasappel of ander fruit). Daarnaast bieden we lauwe (vruchten)thee zonder suiker aan.
- Wij bieden geen limonadesiroop of diksap aan. Limonadesiroop en diksap bevatten veel calorieën en suikers en dit vergroot de kans op overgewicht en tandbederf.
Smeersel:
- Aan kinderen ouder dan 4 jaar geven we (dieet) margarine.
Vooral Schijf van Vijf beleg:
- Als beleg bieden wij vooral Schijf van Vijf producten aan voor op brood. Daarnaast bieden we een paar producten voor op brood aan die niet in de Schijf van Vijf staan (zoet beleg). Wij zorgen ervoor dat het beleg mager is en niet te veel calorieën en ongezonde vetten bevat. Ook letten we op de hoeveelheid suiker en zout.
Kaas en smeerkaas:
- Wij bieden vanaf 4 jaar gewone (harde) kaas en smeerkaas aan. Tevens geven we (light)zuivelspread, cottage cheese of smeerkaas kids.
Geen (smeer)leverworst:
- Wij bieden geen (smeer)leverworst aan. In (smeer)leverworst zit namelijk veel vitamine A. Het kan schadelijk zijn als een kind structureel teveel vitamine A binnenkrijgt. Aangezien het kind thuis al (smeer)leverworst zou kunnen krijgen, bieden wij uit voorzorg geen (smeer)leverworst aan. Als alternatief kan vegetarische smeerworst gegeven worden.
Geen rauw vlees:
- Wij geven kinderen geen producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Wij geven ook geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Notenpasta of pindakaas zonder suiker en zout:
- Als er een kind met een ernstige allergie voor pinda’s of noten in de groep zit, maken we hier specifieke afspraken over. Dit is in overleg met en goed bevonden door de ouders, en eventueel de behandelend arts van het kind.
Eet en drinkpatroon BSO tijdens vakantie en studiedagen
9.30 uur cracker met water en/of thee
12.00 uur lunch, brood met hartig en zoet beleg en halfvolle melk of karnemelk
15.30 uur fruit met water en/of thee
17.00 uur koekje met water
Kinderen op de Sport BSO hebben hun eigen sport fles om water te drinken.
Er staat altijd een kan water klaar en kinderen mogen ook altijd fruit pakken.
In de zomer eten we geregeld buiten aan de picknicktafel of op een kleed. Ten tijde van wespen eten we zoveel mogelijk binnen. We serveren buiten geen zoetigheid.
Tijdens feestdagen of schoolvakanties kunnen we van dit patroon afwijken.
Gemiddelde hoeveelheden
We volgen op Het Strand de gemiddelde dagvoeding van kinderen per leeftijdsgroep geadviseerd door Het Voedingscentrum. We houden er rekening mee dat dit inclusief eten en drinken is dat kinderen de rest van de dag op school en thuis krijgen. De hoeveelheden zijn gemiddelden en dienen als richtlijn voor pedagogisch medewerkers. De hoeveelheden passen we aan op de behoeften van elk kind in overleg met ouders.
Vakantie’s en Studiedagen:
Programma Jamaica tijdens schoolvakanties:
Zodra het eindaantal het toelaat voegen we de Sport BSO en de Speeltuin BSO samen. De kinderen vangen we op in de speeltuin. De kinderen kunnen ook met begeleiding van de andere BSO locatie (speeltuin) als uitstapje naar de Sport BSO. Ook worden er gezamenlijke uitstapjes gemaakt. In de schoolvakantie is er altijd een thema. Elke dag wordt er een activiteit georganiseerd met betrekking tot het thema en soms maken we met de kinderen een uitstapje. Dit kunnen verschillende activiteiten zijn. Het kan variëren van theater tot het museum of van het bos tot aan het echte strand. Van te voren wordt het programma aan iedereen kenbaar gemaakt.
07:30 uur tot 09:30 uur inloop
09:30 uur eten en drinken
10:00 uur activiteiten/ uitstapje
12:00 uur lunch
15:00 uur fruit eten en drinken, spelen/ activiteit
17:00 uur koekje en drinken, spelen
18:00 uur Het Strand gaat sluiten
Als er een thema is, stopt het blok en wordt weer vervolgt na de vakantie. Er worden in de vakantie ook andere activiteiten aangeboden, In de vakantie (en op vrije schooldagen) worden er uitstapjes georganiseerd, dit varieert van naar het bos gaan tot naar het theater en is dus heel divers. Er wordt gezorgd dat er in de vakanties altijd themaweken zijn waar activiteiten op verschillende gebieden omheen verzonnen worden.
Sport BSO 3uurs-regeling
Afwijkingen van BKR,
In de vakanties of studiedagen mogen de kinderen vanaf 07:30 tot 18:00 komen. De PMers werken 9 uur op een dag en hebben tussen de middag een half uur pauze. Eerste pm’er start om 07:30 tot 17:00 Tweede pm’er start om 08:30 tot 18:00
7.30 tot 8.30 uur staat PMer alleen. (van 7.30 tot 8.00 uur wordt er nog niet afgeweken omdat er niet meer dan 10 kinderen voor 8.00 uur komen)
van 8.00 tot 8.30 uur wijken we af van de BKR
Tussen 13.00 uur en 14.30 uur worden de (half uur) pauzes ingelast.
Van 13.00 tot 14.30 uur wijken we af
Om 17.00 uur gaat de vroege dienst naar huis
Van 17.00 tot 18.00 uur wijken we af.
Totaal 3 uur.
Tijdens schoolweken wordt er niet afgeweken van de BKR. Medewerkers gaan niet weg om kinderen naar sportclub te brengen. Ze starten samen en sluiten samen af.(Tenzij er minder dan 10 kinderen op de opvang zijn)
Wennen
Nieuwe kinderen
Voordat een kind geplaatst wordt op Het Strand heeft het de mogelijkheid om te komen wennen. Het is afhankelijk van de leeftijd, de voorgeschiedenis van het kind en het karakter van het kind hoe vaak en op welke manier een kind komt wennen. Passende wenafspraken worden met de ouders gemaakt. In ieder geval komt het kind, nadat het intake gesprek met beide ouders heeft plaatsgevonden en het contract is getekend, met één of beide ouders een uurtje kijken en/ of mee spelen. Vervolgens komt het kind eventueel nog een keertje zonder zijn of haar ouders een dagdeel wennen. De pedagogisch medewerker toont interesse in het kind en vertelt wat er allemaal te doen is. Ook zal de pedagogisch medewerker de andere kinderen aan het kind voorstellen en omgekeerd. Er worden samen met de ouders afspraken gemaakt over het ophalen bij school. Het is belangrijk dat het kind weet dat hij of zij de pedagogisch medewerker kan herkennen aan de geel/oranje jas. Soms zal de ouder er de eerste keer bij willen zijn. Dit is uiteraard geen probleem.
Mentor.
Het nieuwe kind krijgt een vaste mentor aangewezen. Eén van de vaste medewerkers is de mentor van uw kind. Dit is de medewerker die uw kind het meeste zal zien op de dagen dat uw kind op de opvang is. In het intake gesprek krijgt u en uw kind in ieder geval de naam van de mentor door. Indien de mentor niet aanwezig is tijdens het intake gesprek zal de mentor zichzelf voorstellen bij de eerste wen dag.
Wennen bij doorstroom naar de volgende groep
Doorstromen van Madagascar of Mauritius naar Jamaica
Mocht het kind vanuit Madagascar of Mauritius doorstromen naar de Sport BSO dan zal het kind eerst kennis gaan maken. Samen met de ouder zal het kind een rondleiding krijgen en uitleg over de sport BSO. Het kind zal een keer mee gaan naar de Sport BSO en meedoen met een sport activiteit.
Taken van een stagiair (de wijze waarop een stagiair wordt begeleid staat beschreven in het BPV-plan, welke te downloaden is op de website van Het Strand)
De stagiair is net als de vaste medewerker verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang, ontwikkeling en verzorging van een groep kinderen op Het Strand.
De stagiair ressorteert hiërarchisch onder de pedagogisch medewerker, de praktijkopleider en de coördinator.
Op Het Strand hebben we BOL en BBL-stagiaires en heel soms een snuffelstagiaire. Er wordt onderscheid gemaakt in de taken die de stagiaires mogen uitvoeren. Op dit moment hebben we geen vrijwilligers, maar wanneer die er wel zijn vallen ze qua taken onder de snuffelstagiaire.
Snuffelstage (boventallig)
BOL-stagiair (boventallig)
BBL- stagiair (van boventallig tot intallig)
Kinderen begeleiden
Een snuffel stagiair, de naam zegt het al kijkt rond en houdt zich niet bezig met de verzorging van de kinderen. Hij/ zij mag wel bij een activiteit aanwezig zijn en ook daar meekijken. De stagiair staat nooit alleen en altijd boventallig.
De snuffel stagiair onderhoudt geen contact met ouders/ scholen en is niet aanwezig bij teamvergaderingen.
Een BOL-stagiair mag stapje voor stapje kinderen begeleiden in groepsverband of individueel. Er wordt gekeken naar de achtergrond van de stagiair. Is het een eerste tweede of derde leerjaar. Wat is de leeftijd en levenservaring van de stagiair en hoe gaat het in de groep. De stagiair staat nooit alleen en altijd boventallig.
De BOL-stagiair mag onder begeleiding van de pedagogisch medewerker een gesprek met de ouder of schooldocent voeren en is aanwezig op de teamvergadering.
De BOL-stagiair stimuleert de kinderen in hun ontwikkeling door onder begeleiding of na overleg met de praktijkopleider, activiteiten te organiseren en uit te voeren.
Een BBL-stagiair is vaak al ouder en heeft ervaring opgedaan in een andere opleiding en/of werkkring. De BBL-stagiair mag stap voor stap kinderen begeleiden. Op Het Strand starten we altijd boventallig. De BBL-stagiair staat nooit alleen. Middels een inzetbaarheidsverklaring wordt de mate van inzetbaarheid opgehoogd naar 100%. Afhankelijk van de stagiair zelf zal dit langzaam of snel gaan.
De BBL-stagiair mag eerst onder begeleiding van de pedagogisch medewerker en later zelfstandig een gesprek met de ouder of schooldocent voeren en is aanwezig op de teamvergadering.
De BBL-stagiair stimuleert de kinderen in hun ontwikkeling door in eerste instantie onder begeleiding of na overleg met de praktijkopleider, en later zelfstandig, activiteiten te organiseren en uit te voeren.
Ruimte en materiaal beschikbaar houden
De snuffel stagiair mag meehelpen de ruimte en het materiaal beschikbaar te houden zodat de kinderen in een schone en veilige omgeving kunnen verblijven.
De BOL- stagiair mag meehelpen de ruimte en het materiaal beschikbaar te houden zodat de kinderen in een schone en veilige omgeving kunnen verblijven.
De BBL- stagiair mag meehelpen en later zelfstandig de ruimte en het materiaal beschikbaar te houden zodat de kinderen in een schone en veilige omgeving kunnen verblijven. Ook het beheer en aanschaf van materiaal kan tot de taken behoren wanneer de stagiair langer bij Het Strand is.
Deskundigheid bevorderen
De stagiair begeleidt zelf geen andere stagiair.
Algemeen
De stagiair is geen mentor van de kinderen.
Alleen de BBL-stagiair doet mee aan de EHBO-training en zal als dat wenselijk is een rijvaardigheidsbewijs om op de BSO-bus te mogen rijden gaan halen.
De stagiair wordt instaat gesteld in ruimte, tijd en materiaal, om de opdrachten die hij of zij meekrijgt vanuit de opleiding, uit te voeren.