
C Coach, Communicatie
Coach Communicatie
Sophie is de vaste pedagogisch coach van Het strand. Zij heeft de opleiding pedagogisch coach afgerond. Ze wordt door onze voormalige coach Stefanie gecoacht.
De medewerkers hebben een training interactievaardigheden gevolgd. Door middel van coaching gesprekken wordt er gekeken waar de medewerkers aan gaan werken op gebied van persoonlijke ontwikkeling. Soms maken we bij het coachen gebruik van Video Interactie Begeleiding (VIB). NB: de filmpjes worden alleen intern gebruikt en daarna vernietigd. Onze coach kijkt samen met de medewerker de filmpjes terug en coacht de medewerker in het kind volgend werken. De plannen van de coach worden via de flessenpost gedeeld met de ouders. Op deze manier wil Het Strand de goede interactie laten bijdragen aan het bereiken van de vier opvoedingsdoelen.
Beleidstaken en coaching Het Strand 2025
In 2025 is Sophie onze coach en beleidsmedewerker op Het Strand voor zowel de dagopvang als de BSO. Sophie werkt 3 dagen op kantoor. In geval van nood valt ze soms in op een groep. Sophie wordt gecoacht door Stefanie de coach van Het Schaapie te Haarlem.
Het Strand staat begin 2025 ingeschreven met 3 LRK nummers, wat neer komt op 150 uur per jaar voor beleidstaken. De coaching uren voor 2025 zijn berekend op 1 januari 2025 en komen neer op 15 FTE x 10uur = 150 uur per jaar. Onder de kopjes Coaching en Beleidstaken en ontwikkeling is een globaal overzicht te vinden van de speerpunten van 2025
Coaching: De coaching uren omvatten alle uren die de coach besteed aan ondersteuning aan en gesprekken met pedagogisch medewerkers, het bespreken en implementeren van het (aangepaste) beleid, training aan de pedagogisch medewerkers ten behoeve van interactievaardigheden, etc.
In 2025 wordt iedere pedagogisch medewerker uitgenodigd voor een gesprek en samen wordt er naar de persoonlijke ontwikkelingsdoelen gekeken. Naast de jaarlijkse coaching gesprekken kunnen de pedagogisch medewerkers naar Sophie toegaan als zij tegen dingen aanlopen. Daarnaast kan zij meekijken op de groepen als er kinderen opvallen en/of ondersteuning geven bij oudergesprekken. Sophie heeft de training Coach gezonde kinderopvang gevolgd en in 2025 willen we hier met het BSO-team aandacht aan besteden tijdens de teamvergaderingen. Op basis van de wettelijke coaching uren zal Sophie minimaal 3 uur per week aan coaching (en voorbereiding hiervan) inplannen. Dit kan de ene week meer uur zijn dan de andere week. (150/ (52-5 vakantieweken) = 3 uur; ongeveer 14 uur in de maand)
Beleidstaken en ontwikkeling: Onder de taken van Sophie valt ook het bijhouden van beleidsontwikkelingen binnen de kinderopvang, het beleid implementeren en borgen. We zullen in 2025 oog hebben voor het activiteiten en spelaanbod. Bij de baby’s en bij de dreumesen en peuters gaan we kijken hoe we het activiteiten aanbod kunnen inzetten bij de verschillende thema’s gedurende het jaar. Bij de BSO ligt de focus op het inspelen van interesses bij de BSO-kinderen en aan de hand daarvan het activiteiten aanbod en gebruik van materialen en spellen toepassen en uitbreiden. Het activiteiten en spelaanbod zal ook terugkomen in de coaching. Ook willen we punten van de Gezonde Kinderopvang gaan verwerken in het (pedagogisch) beleid. Ieder teamoverleg komt er een thema aan bod, aan de hand daarvan zullen er aanpassingen en/of aanvullingen komen op het beleid. Op basis van de wettelijke uren zal Stefanie minimaal 4,25uur per week aan beleidstaken besteden. (150/ (52-5 vakantieweken) = 3,19 uur) ongeveer 14 uur in de maand.
Communicatie met de ouders gaat op verschillende manieren. Dagelijks vindt er mondeling contact plaats bij het brengen en halen van het kind. Via Bitcare worden de ouders op de hoogte gehouden van de bijzonderheden op die dag. 1x per jaar vindt er bij de dagopvang een mentorgesprek plaats aan de hand van een observatie (zie dagopvang-observeren). Bij de BSO wordt de ouders 1x per jaar de mogelijkheid geboden om een gesprek met de mentor te hebben aan de hand van het observatiekaartje (zie BSO-observeren). Ongeveer 1x per maand verschijnt er een flessenpost met daarin allerlei informatie over het kinderdagverblijf en BSO. De flessenpost wordt via email en via Bitcare aan de ouders toegestuurd.