M Mediabeleid, Meldcode, Mentor, Missie
Mediabeleid Medicijnen (zie veiligheid en gezondheidsbeleid) Meldcode Mentor Missie, visie en Doelstelling
Mediabeleid op de BSO
Beleid tablet en smartphone
Het begint met bewustwording. Professionals en ouders moeten zich bewust worden van het gedrag bij mediagebruik.
Om media veilig te gebruiken, hebben wij de volgende regels opgesteld met elkaar:
- De smartphones en tablets worden altijd in de groepsruimte gebruikt, zodat er een pedagogisch medewerker in de buurt van de kinderen is. Hij/zij kijkt regelmatig mee over de schouder van de kinderen voor controle op juist gebruik en voor eventuele vragen of problemen.
- Op de tablet van Het Strand downloaden de pedagogisch medewerkers de spellen en checken deze op leeftijd, maar ook of ze verantwoord zijn gezien de normen en waarden.
- Smartphones en tablets van thuis gebruiken wij niet op de groep. We willen geen verdeeldheid in de groep en willen de kinderen genoeg andere activiteiten bieden waar zij een leuke dag aan beleven.
- Binnen al het gebruik van media wordt geen persoonlijke informatie gedeeld, waaronder e-mailadressen. Het maken (en versturen/plaatsen) van foto’s (van elkaar) is verboden.
Alle sites die te maken hebben met geweld en seks zijn verboden. Ook spellen die (te veel) geweld bevatten mogen niet gespeeld worden op de opvang.
- Tijdens begeleide activiteiten wordt het maken van foto’s (onder begeleiding van een pedagogischmedewerker) geaccepteerd als dit is voor een activiteit of media opdracht. Hierbij kan gedacht worden aan een BSO-vlog of een film maken met de BSO-groep, dit is dan voor eigen gebruik op de BSO. (Hierbij wordt ook rekening gehouden met kinderen/ouders die geen toestemming hebben gegeven).
Ook kunnen zij bijvoorbeeld op pad worden gestuurd in de speeltuin om op zoek te gaan naar bepaalde voorwerpen of dingen in de natuur. Zij kunnen een foto maken om dit later met elkaar aan tafel te bespreken in een groter groepje.
Dit zijn dan begeleide activiteiten. - Buiten spelen en bewegen vinden wij belangrijker dan het gebruik van media. Als kinderen op de tablet mogen, wordt er altijd een tijd afgesproken.
Televisie/ film kijken op de opvang
Bij Het Strand zijn we van mening dat kinderen al veel achter een beeldscherm zitten. We willen dat pedagogisch medewerkers en kinderen hier bewust mee bezig zijn. Ook film kijken en televisie vallen onder media gebruik in de kinderopvang.
Bewust gebruik maken van televisie is belangrijk. Zo wordt voorkomen dat kinderen (te) lang achter een scherm zitten.
Bij de BSO wordt er op woensdag en vrijdag met regelmaat een kort filmpje aangezet voor de kinderen na de lunch. In de vakantie kijken de kinderen soms een film die aansluit bij het thema.
Tijdens het film kijken zit 1 van de pedagogisch medewerkers bij de kinderen en is op een interactieve manier betrokken.
De pedagogisch medewerker observeert de emoties bij kinderen (blij, verdrietig, bedenkelijk, teruggetrokken, boos, verveeld, etc.) en gaat daaropin.
De pedagogisch medewerker stelt vragen aan kinderen naar aanleiding van hetgeen ze kijken.
Na afloop kunnen pedagogisch medewerkers bijvoorbeeld ook naar aanleiding van het filmpje/televisie een activiteit doen en of in gesprek gaan over het onderwerp.
Medicijnen (zie veiligheid en gezondheidsbeleid)
Het Strand werkt met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling inclusief het afwegingskader hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De meldcode staat bij de downloads
Als een kind een plaats krijgt toegewezen op het KDV of op de BSO zal de manager in overleg met het team een mentor toewijzen. De mentor is degene die qua werkrooster het beste overeenkomt met de dagen dat het kind Het Strand bezoekt.
De mentor is aanwezig bij het intake gesprek (als het op dat moment door omstandigheden niet lukt, wordt wel de naam genoemd en de foto van de mentor getoond).
De mentor onderhoudt contact met de ouders met betrekking tot de ontwikkeling van het kind.
De mentor biedt de ouder de mogelijkheid om jaarlijks een gesprekje te hebben over de ontwikkeling van het kind aan de hand van het observatieformulier. De ouder krijgt een uitnodiging via Whats-app of mondeling. De afspraken worden in de agenda geschreven.
Missie:
Wat is er leuker dan Het Strand ?
Niets toch?
Het Strand geeft je een gevoel van vrijheid.
Je herkent Het Strand meteen, en toch is het altijd anders, het verveelt nooit.
Of het nu zonnig is of stormt.
Je kunt er je eigen fantasie kwijt.
Zo is het ook bij kinderverblijf Het Strand.
Kinderverblijf Het Strand heet u van harte welkom.
Visie:
In de leeftijd van 3 maanden tot 12 jaar maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Een warme en stimulerende omgeving helpt een kind te “groeien”. Kinderverblijf Het Strand biedt die omgeving graag aan. Naast de natuurlijke groei heeft ook ieder kind zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Elk kind is anders. Het heeft andere interesses en mogelijkheden. De pedagogisch medewerkers kijken naar de behoefte van het kind en spelen daarop in.
Doelstelling:
Leuke kinderopvang bieden aan kinderen in de leeftijd van 3 maanden totdat ze de basisschool verlaten. Ouders de mogelijkheid geven om zonder zorgen te gaan werken of studeren, want als de kinderen het leuk hebben voelt dat voor de ouder heel prettig.